Artvin,
Yusufeli'nde, 1200 metre rakımdaki, Alanbaşı (Kiskim) köyünde, anne ve babamla beraber yaşıyorum. Annem Borçka doğumlu, babam ise Yusufeli doğumludur. Ailem dede topraklarımızda çiftçilik yapıyor. Asla konvansiyonel tarıma yönelmedik. Geleneksel öğretilerle, kadim bilgilerle toprağı işledik. Hiçbir zaman tarım ticareti yapmadık ama artanı da tüm sevdiklerimizle, ihtiyaç sahipleriyle paylaştık. Asırlardır kendi buğdayımızı ve pirincimizi bu topraklarda ekip biçmişiz. Yüzlerce fidana ve ağaca can suyu vermişiz. Sebzemizi bostandan, sütümüzü yağımızı ineklerimizden almışız. Evlerimize zehir sokmamışız. Evlerimizi yüce dağların kayalarından, taşlarından inşa etmişiz, harcımızı bu toprakların çamuruyla karmışız. Bin bir çeşit çiçekten bal alan arılarımıza sahip çıkmışız. Onlara mis kokulu ıhlamur ağaçlarımızdan kovanlar yapmışız. Koyun gütmüşüz, kaval çalmışız. Onurumuzla yaşamışız.
Şimdi ben Artvin'e, Artvin ise bana sahip çıkacak.
Beşpare Eko Köy Topluluğu
Beşpare Eko Köyler projesinde tasarım danışmanlığı ve Sosyal Medya yönetimini yapıyorum. Beşpare, 5 farklı merkez köyün bir araya gelerek bir çatı kooperatif altında faaliyetlerini yürüttüğü, ekolojik prensiplere sahip, eko turizm odaklı, üyelerinin çoğunluğunu kadınlardan oluşturduğu çevreci ve yenilikçi bir oluşumdur. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz ve 10-12 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen "Beşpare Kültür Sanat Festivali" içeriklerini görmek isterseniz sosyal medya hesaplarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Bereketli Permakültür Bahçelerimizden Çıkan Ürünler
Yaklaşık 10 dönüm üzerinde ekim-dikim yapabildiğimiz bereketli dede topraklarında permakültür esaslarına göre tarım yapmaya ve ilgisi olan, öğrenmeye açık komşularımızla, dostlarımızla, köy halkımızla da tüm bildiklerimi paylaşmaya başladım. Bahçelerimizde yaygın olarak elma, armut, incir, ceviz, hurma, şeftali, beyaz dut, kara dut, muşmula gibi meyve ağaçlarımız mevcut. Bunların dışında üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz. Ve her türlü mevsimsel sebze üretimimizi ve bostan bakımlarımızı aksatmıyoruz tabi ki. Kardeş bitkiler esasına göre bostanı düzenliyorum, toprağı koşmuyor, yabani otlarla mücadelelerde ise yine permakültür yöntemlerini kullanıyorum. Uygun yerlerde buğday ekimi ve ihtiyaç duymamız halinde ise Çoruh deresi kıyısında yer alan tarlalarımızda çeltik ekini yapmak mümkün.
Baba Mesleği Arıcılık
Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği'nin ve Halk Eğitim Merkezi'nin Şubat ayı içinde, 82 saatlik düzenlediği bir eğitim programına dahil oldum. Eğitimi tamamladığımda "Arıcılık Sertifikasına" sahip olacağım. Kurstan edindiğim teknik bilgileri ve babamdan öğrendiğim kadim bilgileri birleştirerek yeni dünya düzeninde ve iklim değişikliği şartları altında sevgili arılarımızı nasıl daha iyi anlayabiliriz ve yaşatabiliriz sorusunun yanıtlarını arayacağım. Arı yetiştiriciliği gibi kutsal bir mesleğin yaşatılabilmesi için kuvvetli bir birlikteliğin ve dayanışmanın önemine inanıyorum. Ve Artvin'e ve bize yakışır bir şekilde bu önemi tüm Türkiye'ye ve dünyaya göstermek istiyorum.
Dernekler / Kooperatifler / Festivaller
Bölge içinde yer alan çevre derneklere ve kadın kooperatiflerine tasarım danışmanlığı desteği veriyorum.
Bunlardan başlıcaları;
-
Beşpare Eko Köyler Kooperatifi
-
Beşpare Kültür Ve Sanat Festivali
-
Goluri Dönüştüren Seyahatler